Solaris
Nowa, rokująca duże nadzieje niemiecka odmiana przeznaczona do wyrobu wina, ma ładnie wypełnione średniej wielkości grona. Jest odporna na mączniaka. Wzrost krzewów jest silny. Liście są 3 lub 5 klapowe, bardzo duże, karbowane. Grona, średniej wielkości i cylindryczno-stożkowe, długie ze skrzydełkiem, ważą około 150 g. Jagody są najczęściej małe, w pełni dojrzałe – bursztynowożółte o masie 1,3 g. Dojrzewają wcześnie, w połowie września. Miąższ ma naturalny winny smak. Jest to jedna z nielicznych odmian, z której w Polsce można wytwarzać deserowe, naturalnie słodkie wina. Przy suchej i ciepłej pogodzie w sierpniu i we wrześniu, część jagód ulega botrytyzacji (powierzchniowemu gniciu), a zawartość ekstraktu przekracza wtedy 25%. Wysoka mrozoodporność wynosi od -23°C do -28°C. Wino jest bardzo dobrej jakości, aromatyczne, łagodne w smaku, o stosunkowo niskiej zawartości kwasów. Może być bardzo przydatne do mieszania z winami o zbyt wysokiej kwasowości.