Uprawawiane szczepy

Odmiany na wina białe:

Seyval Blanc

Odmiana bardzo plenna, wymagająca umiejętnego obciążenia owocami. Na przeciążonych krzewach owoce gorzej dojrzewają, a łoza źle drewnieje. Wzrost krzewów średnio silny, a na glebach ubogich i suchych słaby. Uprawiając krzew na glebach żyznych, można stosować dłuższe cięcie łozy, a krzewy prowadzić w jedno lub dwuramiennej formie Guyota. Grona średniej wielkości do dużych, stożkowato-cylindryczne, zwarte. Jest to odmiana o wysokiej odporności na mróz. Bez większych uszkodzeń wytrzymują spadki temperatury do -26°C. Odporność na choroby grzybowe bardzo wysoka; może być uprawiana bez ochrony chemicznej. Wina lekko owocowe, świeże. Aromaty owoców cytrusowych i kiwi. Po dwóch, trzech latach leżakowania wino osiąga często górną granicę w kategorii win stołowych.

Solaris

Nowa, rokująca duże nadzieje niemiecka odmiana przeznaczona do wyrobu wina, ma ładnie wypełnione średniej wielkości grona. Jest odporna na mączniaka. Wzrost krzewów jest silny. Liście są 3 lub 5 klapowe, bardzo duże, karbowane. Grona, średniej wielkości i cylindryczno-stożkowe, długie ze skrzydełkiem, ważą około 150 g. Jagody są najczęściej małe, w pełni dojrzałe – bursztynowożółte o masie 1,3 g. Dojrzewają wcześnie, w połowie września. Miąższ ma naturalny winny smak. Jest to jedna z nielicznych odmian, z której w Polsce można wytwarzać deserowe, naturalnie słodkie wina. Przy suchej i ciepłej pogodzie w sierpniu i we wrześniu, część jagód ulega botrytyzacji (powierzchniowemu gniciu), a zawartość ekstraktu przekracza wtedy 25%. Wysoka mrozoodporność wynosi od -23°C do -28°C. Wino jest bardzo dobrej jakości, aromatyczne, łagodne w smaku, o stosunkowo niskiej zawartości kwasów. Może być bardzo przydatne do mieszania z winami o zbyt wysokiej kwasowości.

Hibernal

Niemiecka odmiana przerobowa, z której można otrzymać wino wysokiej jakości. Mrozoodporność jest bardzo wysoka, jednak późna pora dojrzewania sugeruje, że ta odmiana powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach kraju. Wzrost krzewów jest umiarkowanie silny, wyrównany i niesprzyjający zagęszczeniu. Polecane cięcie jest średnio długie lub krótkie. Pędy bardzo dobrze drewnieją i bez większych problemów wytrzymują spadki temperatur do -25°C. Odporność na choroby grzybowe jest średnia. Pora dojrzewania owoców przypada na połowę października. Odmiana jest polecana na wina lodowe i słomkowe. Mocno dojrzałe owoce z łatwością osiągają 22% cukru i mają lekko podwyższoną kwasowość, dochodzącą nawet do 12 g/l kwasu winowego, dlatego owoce powinny być zbierane możliwie jak najpóźniej. Wina z tej odmiany mają lekko kwaskowaty smak i są mocno aromatyczne.

Johanniter

Jest to nowa niemiecka odmiana o umiarkowanym wzroście i dość dobrej plenności. Odporność na choroby jest wysoka. Wytrzymałość na mróz dochodzi do -25°C. Grona są średniej wielkości, średnio zwarte lub zwarte, cylindryczne, często z bocznymi skrzydełkami. Jagody są średniej wielkości, żółtozielone. Owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie października, jednak zbiór powinien być dokonywany możliwie późno, ze względu na podwyższoną zawartość kwasów organicznych. Odmiana jest polecana na najlepsze stanowiska.

Odmiany na wina czerwone:

Regent

Nowa, atrakcyjna niemiecka odmiana przerobowa przeznaczona na dobrej jakości wina czerwone. Grona i jagody są nieco podobne do odmiany Pinot Noir. Mrozoodporność jest dość wysoka, z dobrym zdrewnieniem pędów, dochodzącym do -24°C, natomiast okres dojrzewania wydaje się odpowiedni dla polskich warunków klimatycznych. Krzew rośnie silnie, a liście średniej wielkości są pięcioboczne z trzema wyraźnymi klapami lub pięcioklapowe ze słabo zaznaczonymi dolnymi bocznymi klapami. Plenność jest wysoka. Grona są średniej wielkości, z dość gęsto osadzonymi jagodami. Jagody są kuliste, małe, rzadziej średnie, z granatowoczarną skórką. Miąższ jest bezbarwny. Owoce zaczynają się wybarwiać na początku września i zazwyczaj w połowie tego miesiąca gromadzą wysoką zawartość ekstraktu, przekraczającą 22%.

Odmiana dobrze sprawdza się w naszym klimacie, co przyczynia się do wzrostu jej popularności w Polsce. Jest to związane między innymi z wyższą odpornością na choroby oraz lepszymi efektami przy wytwarzaniu wina. Odporność na choroby jest dość wysoka, jednak w latach o niekorzystnym przebiegu warunków pogodowych wymaga kilku zabiegów przeciw mączniakowi rzekomemu. Wino uzyskiwane z tej odmiany jest bardzo dobrej jakości, o ładnej czerwonej barwie, średniej zawartości garbników, ale dobrze zrównoważone, ekstraktywne. Odmiana jest polecana do uprawy w najcieplejszych rejonach Polski. Konieczne są jednak dalsze badania tej odmiany pod względem jej przydatności do uprawy na terenie Polski.

Rondo

Bardzo dobra, plenna odmiana do wyrobu czerwonego wina, nadaje się do naszych warunków. Ze względu na wczesne rozpoczynanie wegetacji jest wrażliwa na wiosenne przymrozki. Krzewy nie posiadają zbyt wysokiej mrozoodporności, ale po uszkodzeniu bardzo szybko się regenerują, wydając wysoki plon. Występują także problemy z fizjologicznym dojrzewaniem jagód – pomimo wysokiej zawartości cukrów (ok. 20%) i spadku kwasowości, często poniżej 8 g/l, występuje niepełne (około 30-50%) wybarwienie pestek. Ponadto, odmiana ta jest bardzo wrażliwa na choroby, zwłaszcza mączniaka rzekomego winorośli i szarą pleśń, co przyczynia się do spadku jej popularności na rzecz odmiany Regent.

Wzrost umiarkowanie silny. Średnia wrażliwość na mróz. Plonuje obficie i z reguły niezawodnie. Grona są średniej wielkości, rozgałęzione, umiarkowanie zwarte do zwartych. Jagody są najczęściej małe, kuliste o średnio wczesnej porze dojrzewania. Do przerobu owoce zbieramy w połowie września. Skórka jest granatowoczarna, bogata w taniny. Miąższ soczysty, bezbarwny o malinowym aromacie. Mimo problemów uprawowych, odmiana ta jest jedną z najlepszych na wina czerwone. Daje wina bardzo dobrej jakości, o ładnej rubinowej barwie i przyjemnym czereśniowo-malinowym aromacie.